България не е циганска държава, нали?

Абе на никой ли не му прави впечатление? Повечето ТВ продукции с тематика ‘България’ или живота в България са с насоченост към малцинствата. Да да, знам че навлизам в много болезнена и опасна тема, но леко ми писна пред света да показват документални филми за държавата ни и да създават меко казано негативно мнение за нас. Преди време си спомням един документален филм, нашенско си производство в който показаха един ромски пазар на булки. Подробно разказваха за семейство което пласира дъщеря си на него, проблемите, традициите им. Подобна продукция съм гледал и за Българите зад граница – ниско платени работници от ромски произход. Но не е само това, ето идва и още една. Този път носеща гръмкото заглавие: „Хотел „Рай – приказката за панелния човек“. Ето и кратко описание на продукцията от dnes.bg:

Приказка за панелния човек. Така София Тзавелла нарече документалния си филм „Хотел „Рай“ на премиерата му в рамките на 8-ия международен фестивал на късометражното кино „В Двореца“ – Балчик.

Филмовият й разказ е за съдбата на близо 1500 роми, настанени в блок 20 в Ямбол, наричан „хотел „Рай“.

Блокът е построен през 70-те години по правителствено постановление за интеграция на ромите.

В какво се е превърнала днес сградата и как живеят хората там, показва филмът. Той е продукция на „Агитпроп“ и телевизия НВО, която ще го излъчи на 1 юли.

„Хотел „Рай“ и „Бетонни фараони“ на Йордан Тодоров са първите оригинални български продукции на НВО.

По думите на София Тзавелла „Хотел „Рай“ е увеличително огледало за панелните хора, каквито са повечето българи.

Последния абзац май е без коментар. Чудно ми е дали още някой ще се подразни от него? Или всеки си гледа ежедневието и това как представят него и държавата му пред света не го интересува ни най-малко. Но да „биреш доматиту у Англия“ си е доста престижна професия.

„Хотел „Рай“ – приказката за панелния човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *