Връзка към Cisco console от Ubuntu

След преминаване на мобилния лаптоп към Ubuntu дойде и един момент, който все отлагах поради своята специфика – конфигурация на cisco устройство през конзолен кабел. Дори и да изглежда съвсем проста задачка самата връзка, реално минава през доста интерфейси което леко ме притесняваше. Разбира се лаптопа ми няма сериен интерфейс, а ползвам някакъв USB to Serial адаптер. Оказа се, че настройката на връзка от Ubuntu през този адаптер е елементарна, разбира се като има от къде да прочетеш как става 🙂 Бързо и стегнато в няколко стъпки, като предполагам който му се наложи да прави такава връзка има начални познания.

1. Инсталация на minicom – sudo apt-get install minicom или инсталация от Ubuntu Software Center.

2. Свързване на USB адаптера. В официалното ръководство съветват да се свърже по време на boot на системата, при мен го разпозна и без да рестартирам. Каква марка е моя не се сещам вече, някакъв китайски от малко по-скъпите – 30лв.

3. Разпознаване на името на серийния порт – dmesg | grep tty или ls -la /dev/ | grep tty Ориентирате се за името по съдържанието на USB в устройствата. В повечето случай това е ttyUSB0.

4. Настройка на minicom – sudo minicom -s Стартира се един приятел интерфейс който се управлява много лесно с оказаните клавиши. В него променяме настройките на: line speed – 9600, hardware flow control – NO, serial device – dev/ttyUSB0, и запаметяваме конфигурацията като dfl – Save setup as dfl. Така ще запазим настройките за по-късна употреба.

5.Свързване към cisco устройството – свързваме конзлния кабел към адаптера и sudo minicom

Забележка: Използвана версия Ubuntu 10.04 LTS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *