Екология – кви са тия глупости

Наближава края на годината и с това се засилват все повече всякакви типове статистики. Днес попаднах на една доста интересна. Според Глобул за около година и половина над 25% от абонатите са се отказали от хартиена фактура, с което са спасили 560 дървета. Като се замисли човек не е много, но се обзалагам, че и другите мобилни оператори и фирми като Софийска Вода също ще извадят подобна статистика. Тогава цифрата на спасените дървета скача на няколко хиляди. Освен тях безспорно са спестени и разходи на всички фирми предлагащи електронна фактура. Няма нищо лошо в цялата тази инициатива. Факта и гордостта, че си спасил дърво са нещо незаменимо, особено като се прибавят и 2% отстъпка от месечните задължения за ток, вода и телефон.

С наближаването на края на годината се засилва все повече и дъжда от рекламни брошури. Всеки ден пощенските кутии се пълнят с ненужни хартийки в отчаян опит да привлекат клиенти за някой хипермаркет или кредитна компания. Равносметката е простичка, 2-3 листа спестени на месец от фактура и 13-17 страници хартия само във вестник Кауфланд. Но когато този така желан вестник не се появи в кутията всеки пети българин отива да пита защо няма вестник и е пропуснал да се възползва от страхотните промоции.

Та в крайна сметка от всички агитации за екология се питам на кой въобще му пука от тази работа? И стигам само до един извод – бизнес. Всичко в крайна сметка опира до печалбата, а ние които се връзваме на рекламните трикове оставаме доволни, че сме „спасили едно дърво“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *