Журналистическа некомпетентност

Като всеки самоуважаващ се българин и аз започвам началото на седмицата в полу заспал вид, с чаша кафе и безцелно ровене в новинарски сайтове. Надявам се на малко вероятната случайност някой журналист да е поработил през weekend-а за да осмисли моя понеделник сутрин. Дори не съзнателно все ми попадат или политически новини или от света на „високите технологии“. Ето и една подобна разработка от небезизвестния сайт fognews – http://frognews.bg/news_21565/Laji_i_uidurmi_naduvat_smetkite_na_mobilnite_operatori/

Авторите подробно обясняват за измамите на мобилните оператори със сметките за gsm и мобилен интернет. Интересните неща в статията са две. Първо и да я прочетете цялата смисъл няма никакъв. В нея се споменава за няколко случая на конкретни несъответствия между сметки и разговори. Второто интересно нещо е тоталната  техническа некомпетентност на автора. На преден план изтъква случай с български тийнейджър, който според разпечатката бил изпратил за 10 секунди 6 sms-а. Това е описано като фантасмагория. Странно обаче, не споменават дали съобщенията са били към един и също номер или към различни. Ето едно разумно обяснение на явлението „бързописец“:

Услугата се нарича SMS (Short Message Service). Като всяка short услуга е нормално да има ограничения. Ограничението тук е дължината. Колко е тя в момента за всеки оператор незнам, но по стар спомен от времето когато ползвах SMS, тя бе 160 символа. Мама и тате обаче купуват на синчето GSM-че за 600+ лева. Синковеца се захласва да пише дълъг любовен sms, който си е доста над 160 символа. Натиска бутончето изпрати и GSM-а му изпраща 6 последователни съобщения за да предаде целия текст.

Дали ситуацията е била такава може да се провери много лесно, но това нека остане задачка-закачка за домашно.

P.S. И внимавайте колко дълги SMS-и пращате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *