Защо не получаваме това за което плащаме

Торта от сладкарница МурсалицаВсе по-често се натъквам на един съществен проблем с обслужването унас – услугите и стоките са адски некачествени и не са това, което се рекламира предварително. Ето съвсем прясна случка със сладкарница Мурсалица в гр.Русе. Предварително да отбележа, че всички прилики с лица и събития са напълно неслучайни 🙂

Обикаляме сладкарниците в Русе за търсене на сватбена торта. В сладкарница Мурсалица ни привличат вниманието с една много атрактивна стойка във формата на сърце. Идеята е, върху стойката да има три торти по наш избор, с украса от червени рози със зелени листа преливащи от торта към торта. Супер. Въпреки по-високата цена от на други места и имайки предвид реномето на сладкарница Мурсалица решаваме да си поръчаме тортата при тях. Спираме се на обикновена торта със сметана, шоколад (по-точно сметана със какао) и крем ягоди. Отгоре тортата трябва да е бяла, украсена с писалка и с червени рози със зелени листа. За ползване на стойката оставяме 50лв капаро депозит, който се възстановява при връщането й. С мили думи служителката ни обяснява, че трябва да ни вземе още 15лв депозит за дантелите около тортата, но не ни ги взема. Компромис от тяхна страна. За да бъда максимално обективен няма да пропусна и факта, че любезно ни почерпи едно руло при плащането на цялата торта. И така, тортата е платена и уговорено да бъде доставена в заведението в определен час. За плащането на сумата от 154лв не ми беше издаден платежен документ, освен една бележка от кочан на която пише „Касова бележка“. Без подпис, без печат, без фискален бон, без име на сладкарница или лице.

Торта с шоколад от сладкарница МурсалицаСледващата част от действието се развива в ресторанта, около половин час преди да започне сватбеното ни тържество. Тортата пристига в ресторанта и за късмет ние бяхме там малко преди уговорения час. Управителката на ресторанта притеснена ме извика с думите „Има проблем с тортата, ела да видиш как я доставиха“. Хм, разбира се притеснен отивам да видя състоянието на тортата. Цяла си е, но боята от червените рози, които трявба да са отпред и да се виждат е разтечена по цялата фасада на тортата. Време и възможност за реакция няма. Единственото, което може да се направи е да се обърне така тортата на стойката, че украсата от рози да остане назад, а не обърната към гостите. С лека горчивина и весел от сватбата преглъщам факта с идеята, че ще питам после в сладкарница Мурсалица защо е така. Уви когато ни сервират от тортата виждаме втора изненада – никъде не видях и следа от какао или шоколад. И не само аз, май около 100 човека не видяха никъде шоколад. Може да погледнете и на снимката. Това според Мурсалица е торта със сметана, шоколад и сладко от ягоди. Добре, че гостите не знаят каква трябва да е тортата.

Два дни след сватбата отиваме до сладкарница Мурсалица, като нарочно оставям стойката в колата. Същата служителка (или шефката, не съм сигурен), която ни продаде тортата ни посрещна видимо малко притеснена с думите „Ама вие не носите стойката“. Обясних й, че трябва да си поговорим преди да върна стойката. Разказахме, какво се е случило и как дантелите, който също трябва да връщаме са унищожени от боята. Обяснението от нея беше единствено „ама ние правим торти от 20 години няма такова нещо“. Казахме й, че стойката ще си помислим дали да върнем, и тя видимо се уплащи още повече. Струвала 750лв според нея, а ние сме били дали само 50лв депозит. В крайна сметка и върнах стойката, като имах две изисквания докато я взема от колата: да ми издаде документ за плащането и да каже как според нея трябва да ни се извинят или да ни обезжитят за случилото се. Върнах стойката като получих единствено касова бележка с обяснението как ако издавала касова бележка на всеки трябвало да платя още 20 процента ДДС.

Въпросите, които остават са:

1. Защо не получаваме това за което плащаме?

2. Защо когато има проблем фирмата (в случая Мурсалица) не си признаят и поне да се извинят?

3. Защо сладкарница Мурсалица, която работи от 20 години в гр.Русе не издава касови бележки и съответно крие данъци и кой в община Русе и НАП Русе я покровителства?

Ако все пак си поръчате сватбена торта от Мурсалица и се случи нещо подобно можета да не им върнете стойката. Мисля, че в продавалник дори да не е 750лв все 100-200лв ще вземете от нея.

ВАЖНО: В горната статия не казвам, че сладкарница Мурсалица не стават, и не накърнявам техното име, а просто описвам случилото се.

4 comments on “Защо не получаваме това за което плащаме

  1. В гр.Русе като цяло фирмите и търговците са мошенници в което съм се убедил с годините. Конкретно за сладкарниците и по точно мурсалица, изобщо не се учудвам че тортите им не отговарят на описанието и нямат качество, на мен ми е писнало като ми се яде торта просто да няма от къде да си купя качествена торта на добра цена, тук всичко е много скъпо и некачествено за разлика от другите градове. Често пътувам и виждам разликата, в Русе от всички сладкарници съм си купувал торта и просто продават скъпо и лъжат в количеството и качеството! Затова когато пътувам си купувам понякога торти от други градове който са много по добри от тук и на разумна цена!

  2. Za rojdenniq den na sina mi porachah torta ot mursalica,okaza se che cqlata torta i otvatre beshe izcqlo sas smetana i mnogooo bezvkusna decata chak ne qdoha i namra6teni mi kazvat „gadna torta“sajalqvam che porachah ot tam i koito chete tova da ima napredvid i da ne porachva ot tam 40 lv.dadoh na vqtara

  3. Благодаря за поста, аз съм булка и тъкмо се чудех къде да си поръчам тортата. Определено няма да е в мурсалица……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *