Кучетата си лаят, а кервана си върви

През последните няколко месеца за никой не е тайна, че живота постоянно поскъпва. И то не поскъпват някакви си луксозни прищявки, а най-обикновените всекидневни нужди които се считат за дъното на нормалното в една европейска държава. Горивата скочиха драстично, след тях и хранителните продукти, след тях и лекарствата (не съм сигурен за точната последователност). За пръв път от доста години се вижда ясно социално недоволство от непрекъснатото обедняване. За разлика от преди този път това недоволство прерасна в няколко подред организирани протести срещу високите цени на горивата. Сякаш като в някаква мечта това са протести който не са платени и дирижирани (или поне така си мисля до момента). Но така или иначе тези протести минаха покрай ушите на обществото и политиците, а ясен резултат от тях няма до момента – цените са си все високи. Медиите помогнаха „адски“ много за протестите като подаваха тотално невярна информация, като умишлено занижаваха броя на участващите автомобили. Най-после българското общество се опита по интелигентен начин да изрази своето недоволство – зарежда за по левче и засажда картофи в дупките по пътя. Уви, все повече ми се струва, че това е грешната посока. По времето когато обществото показва недоволството си какво прави държавата:

– по отношение на цени на горива, закони, заплати – НИЩО

– по отношение на цени на гражданска отговорност – НЕЩО.

Първо променя закона така, че автомобил който не е спрян от движение и бракуван да НЕ може да стои без гражданска отговорност. Механизма е железен, дават ти 14 дни време да си платиш гражданската ако ли не, КАТ ти бухат 400лв глоба. Второ – комисията за финансов надзор променя кодекса за застраховане като премахва опцията да се плаща гражданска отговорност на вноски. Освен това вдига сумата за неимуществени щети от 1 млн. лева, на 5 млн. лева като застрахователя трябва да задели средства като резерв за застраховките който прави. Аз лично тези промени ги виждам така. Застраховка под 200лв едва ли ще остане (в момента на 1.2 двигател е към 170лв), парите на куп, никакво разсрочване. А ако нямаш пари да ги платиш, опала акт от 400лв. Честито на всички и най-вече на онези който по време на протестите пиха кафенца, гледаха сеир и викаха, че нищо няма да постигнем. Е за последното и аз се замислям вече, май мирен протест в тази шибана държава не минава. Явно трябва вандализъм. Вандалски управници, вандалско отношение от народа.

Сещам се за една сцена от един клип на Слави. Човек стой с табелка и проси, а на табелката пише: „Мили хора, помогнете кой с колкото може да стигна до чужбина“.

Съжалявам, но този път не мога да избера подходяща снимка за публикацията, но подходяща песен намерих.

източник за статията: http://www.cars.bg/autonews/1002

2 comments on “Кучетата си лаят, а кервана си върви

  1. Всичко в тази държава е корумпирано! Всичко поскъпна и ще продължава да поскъпва. Хората се скъсват да бачкат за 300-400 лв. (ОПА грешка някой и толкова не получават). Какво ще си говорим тогава? Та ние вече с мирни протести, както пише по-горе – Не можем да минем. Трябва да опитаме със вандализъм! Ако нещата не се оправят не бих искал да живея в тази държава… Децата ми да гладуват и да нямат работа/да взимат по 400-500лв заплата и държавата да си ги прибира обратно с данъците!!!

  2. Я да изчакаме малко и да вземем пример от „братята“ от кв. Столипиново в София, те винаги успяват, те знаят как се протестира 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *