Къмпинг Аликес

Alikes BeachОстров Амулиани – единствения обитаем остров на Халкидики. Население около 600 души, едно село, малко асвалт и повече черни пътища, прекрасни плажове, спокойствие, кристална вода. Бяхме там в периода от 25 Юни до 2-ри Юли. За пръв път хващаме в Гърция от летния им сезон (1 Юли до 30 Август). Има нещо сбъркано в идеята за този сезон. До 30-ти Юни времето си е чудесно, морето идеално, деня дълъг….обаче туристи няма. На къмпинг Аликес бяхме около 8-9 палатки и няколко каравани, персонала сякаш спи, не се впряга, строители още работят и довършват новите санитарни помещения… От почиващите повещето бяхме българи и сърби. На 30-ти Юни и на 1-ви Юли изведнъж сякаш някой извика СТАРТ. За два дни се напълни с почиващи гърци и българи. Персонала се разтича, настанявания, чистене. Строителите за 1 ден свършиха работа, която вършеха цяла седмица преди това, изритаха ги, махнаха боклуците. Ако търсите спокойна почивка определено преди 30-ти Юни е вашето време. А и цените са с около 35-40% по-ниски.

До острова от София са около 370км или около 5-6 часа път. Маршрутите са 3 през които може да се мине, ние минахме през този на картата. Пътя в гръцката част е хубав и ненатоварен. Ферибот се взема от Трипити, което поне аз не видях като някакъв град или село, но няма как да сбъркате пристанището. Фериботите в най-лошия случай са на 1 час, като събират около 40 автомобила. Цената в едната посока е 2,20 евро на човек и 10,10 евро на автомобил. Плаща се на борда. Островчето е малко наистина, като пътната инфраструктура се състои в по-малка част от асвалтирани улици и в по-голямата си част от черни пътища. До къмпинга се стига…като се продължи направо и по-табели, които не са толкова много. Май е по-добре да си го пуснете на навигацията, колкото и смешно да изглежда това при разстояние от 2-3 километра от пристанището.

 

На острова има нещо като градче (живо селце) около пристанището и пръснати вили и къщи. Юни месец в къмпинг Аликес магазина още не работеше, така че провизии само от градчето. Въпреки това ресторанта и плажния бар на къмпинга работеха.

Къмпинг Аликес е разделен на две части от малка уличка. Непосредствено зад плажа има каравани на три реда, които въпреки цените обявени в сайта, са си стационарни. Едва ли ще можете да си разположите караваната там. Зад уличката се намират местата за палатки. Къмпинга е залесен с няколко бора и множество маслинови дръвчета. Между тях са изградени парцели с навеси от тръстика или нещо подобно. Ток има до всеки парцел и ви таксуват задължително. Поне цената е ниска, 1,5 евро и са на стандартно шуко. Парцелите според мен са…малки. Имат на една редица по-големи семейни както ги наричат, като цената им е същата като на малките, но са ограничен брой. Ако се настаните в два малки ще ви таксуват два. Разпънахме нашата лятна вила Quechua 4.1 в голям парцел, за да избегнем двойното таксуване, но използвахме съседния парцел за кухня и всекидневна без проблем. Разбира се при условие , че сме извън силния сезон. Автомобили се допускат само докато се настанявате или си тръгвате. През другото време има безплатни паркинги около къмпинга. В сайта на Аликес ще видите цени от 2014г, но те са актуални и сега.

Къмпинг Аликес от тази година разполага с два санитарни възела, стария, намиращ се до входа и чисто нов в непосредствена близост до местата за палатки. Стария не става според мен, новия обаче си е супер. Има бани, тоалетни, писуари, мивки с огледала и по-големи мивки за миене на продукти. Персонала ми се стори малко, но може би е така заради неактивния сезон все още. Виждал съм и по-често почистване на бани и тоалетни, но като цяло няма място за сериозни оплаквания. Докато ние бяхме там строителите още работеха, което вдигаше на моменти сериозен пепеляк и шум. Въпреки малките неудобства смело мога да препоръчам къмпинга и острова за спокойна почивка. Плажовете са прекрасни. Непременно трябва да ги обиколите, както и да отскочите до Магарешките острови (Drenia Islands).

 

 

0 comments on “Къмпинг Аликес

2 Pings/Trackbacks for "Къмпинг Аликес"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *