НАП – поредната подигравка

Усещането на открито е все едно си в камера на хладилник Мраз, а не като в камера за дълбоко замразяване. Пристигам си на работа с леко закъснение от 5 минути причинено от леда по родните улици, правя си кафе и сядам пред монитора да огледам дали всичко работи и да прочета някоя и друга новина от вчера. При мен идва служител носещ една папка. В папката грижливо е разпечатал 20-тина страници с инструкции как се инсталира и използва новата версия на приложението ИОМ (модул за инстрастат оператора). По принцип съм доста бос в граматическите особености на българския език, но тази абревиатура ми изглежда малко странно. Все едно да се казваш „Иван Димитров Петров“ и инициалите ти да са „ПДИ“. Най-отгоре на всеки лист от папката гордо стои логото и надписите: „Министерство на финансите“ и „Национална агенция за приходите„. Прелиствам набързо инструкциите над които пише с големи букви „Препоръчително да се извърши от администратор“ и се захващам подробно с обновяването на софтуер. Процедурата е тривиална, все едно си мия зъбите, но за всеки случай чета внимателно всеки ред. И воала, стигам до следната инструкция:

„Отваряте отново изтегления от сайта на НАП, архивиран файл с ИОМ и на нея маркирате двата файла: iom-patch.bat и patch.sql. Копирате ги в директорията ( папкатя), в която вече сте инсталирали новата версия на ИОМ.“

Е вече разбрах защо препоръчваха да се изпълни от администратор. Явно нашето съсловие е с достатъчно изкривено мислене за да разбере смисъла на тези две изречения. (забележете, файла е от женски род и „на нея маркирате“). Преди да стигна обаче до това заветно действие с копирането на файловете трябва да си изтегля архивирания файл. Е да, лесна задача, но не. На сайта на НАП се мъдри красив надпис с едно грозно лого отгоре:

„От 1-ви Февруари достъпа е ограничен.“

Сложили са и два линка към електронните услуги на НАП, като от тях току виж някой вътрешен линк работи, а повечето стигат до Page not found. Изтеглянето на програмата се оказа просто невъзможно.

Странно, но ми се струва, че освен всичко друго, нашата държавичка и държавните учреждения просто се подиграват всеки път с мен когато си имам вземане даване с тях. Мисля към обяд да се обадя на посечения телефон на НАП, като мога предварително да си заложа тази месечната заплата, че разговора ще протече в подобен ред:

НАП: „При нас всичко е наред господине, проблема е в компютъра на който инсталирате.“

АЗ: „Едва ли е в него проблема, опитахме от няколко компютъра и сайта ви така и не се отваря.“

НАП: „Използвате ли рутер в Корабостроителница Русе?“

АЗ: „Да, разбира се.“

НАП: „Ето, виждам, че проблема е в него. При нас всичко работи ви казах вече.“

АЗ: „А аз мога ли да ти е** м*****а….“

3 comments on “НАП – поредната подигравка

  1. Не знам дали е писана от колеги от бранша или от служители в Интрастат, не знам и кой отговаря за сайта, но при мен са налице няколко дразнещи факта:
    – постоянно срещам новини за какви ли не „нови“ информационни държавни услуги и какви колосални суми са похарчени за тях;
    – винаги когато се опитам да ползвам горепосечените услуги съм имал проблеми;
    – винаги според поддръжката проблема е при мен, и странно как понякога след време се оправя от само себе си.

    P.S. Днес колега се обади да попита все пак кога ще можем да обновим софтуера. Разговора е минал със следните отговори: „Да, ще го оправим сайта“, „Да, ще успеете да си подадете доументите на време“. Последния път когато получихме същите отговори от НОИ отностно техния сървър, мой колега ходи с една дискета до тях. А предполагам се сещате как се намира работеща дискета и флопи 🙂

  2. Ами да-естествено по български, жлъчно се пише по форуми и анонимно,та затова и резултатите са такива. Запитвате ли се обаче какви са причините? Какви са тези ИТ-програмисти, които са написали тази неграмотна и със сгрешени граматически родове инструкция? Дали ще се изненадате обаче, като разберете, че тази инструкция е написана не от „помазани“ програмисти, защото те не се занимават с такива „глупости“ а от простите служители на самата дирекция Интрастат, които все пак са направили нещо за да помогнат на обикновения служител. Дали Вашата жлъч не би могла да се префасонира като един мирен протест на Дондуков 52, където се намира маститата дирекция „Информационни технологии“ ведно с ресорният им зам.изпълнителен директор С. Марков и да им поискате сметка за липсата на сайт?!? Защото ако Интрастат модула може да си го вземете от самите служители на дирекцията, бедна ви е фантазията какво ви очаква за данъците и осигуровките и недай си боже ако искате удостоверение че нямате задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *