НЕ НЕ НЕ, на следенето в интернет

Днес отново попаднах на поредната публикация на така болезнената тема за всички активно използващи интернет – желанието на държавата да се намеси и в тази област чрез следене. До колкото разбрах тази седмица в програмата на народното събрание ще се гласува точно закона за електронните съобщения. Накратко казано този закон позволява на всеки служител от МВР, който сметне че е необходимо да има достъп до информация за вас, която може да включва:

 • вашето местоположение за една година назад (точността е до 100 метра);
 • цялата ви интернет комуникация – типове услуги, с кой сте водели разговори по skype, кога, колко дълги, на кого сте писали писма и др.
 • всичките ви телефонни разговори. А сега някой да пробва да се обади на любовницата 😉

Преди около година присъствах на една лекция на Бого Шопов, в която той много точно и ясно показа какво може да се направи с всичката тази информация, която на пръв поглед не изглежда толкова важна. Като не се знае какво сте говорили, какво пък толкова. Еми ето сега един online вариант на елементарна база данни с тази информация и някой елементарни справки от нея. Не ви ли побиват тръпки? А сега си представете цялата корумпираност и шуробаджанащина на МВР и тези данни достъпни за всеки там!!! Е аз не съм престъпник и НЕ ИСКАМ ДА БЪДА СЛЕДЕН без да има основание за това. Ако все пак са останали поне малко обществено активни и интелигентни млади хора в България, а не само безучастни хленчещи песимисти, нека подкрепим инициативите Бого Шопов. Тях може да намерите в неговия блог на адрес – http://www.bogomil.info/ Все пак 10 отделени минути за нещо различно от facebook  може да променят изцяло интернет света.

7 comments on “НЕ НЕ НЕ, на следенето в интернет

 1. Гледайте сега, той закона казва много неща… Друг е въпроса до колко може да се спази. А закон, който не може да се спази по право не се спазва. Каква е разликата с мобилните оператори – месечната ти разпечтка да е около 100 Кб, 5 милиона абоната да имат всички оператори… това прави около 480 Гб. Не е проблем за нито един оператор, още повече, че те имат капацитета и задължението да го правят така или иначе. А я провери какви данни генерираш на час в интернет… за всяко сайтче, за всеки протокол?? И тук говоря само за „трафичните данни“ не за самия трафик. Вервайте ми хард дисковете ще са им малко в най-добрия случай. Освен това има 3 мобилни оператора, а колко са доставчиците? И всичко трябва да е съвместимо. То тая работа с готовия интерфейс не е като да си купиш windows. Според мен цялата работа е недомислица, и е по-скоро пожелателна 🙂 Мноооого над капацитета им е на наште хора. Интернет не подлежи на контрол… освен в Китай, но и там дори Скайп е забранен, защото е криптиран и изполват друг програма с вграден филтър. А и както можете да прочете в последните новини, „интерфейса“ остава само за мобилните оператори.

 2. До колкото съм наясно аз, не става дума за подслушване на съдържанието на самия раговор или писмо. Информацията която се събира е с кого си водил кореспонденцията. На базата на нея се правят връзки между личностите, модели на поведение, доказват се хипотези, показва се местоположение. На пръв поглед не звучи страшно, но дори на базата само на такава информация могат да се направят доста неща и изводи. Наистина обема няма да е малък, но това не означава, че е невъзможно да се направи само защото хард дисковете ще са им малко 😉 Интерфейса е примерен и все пак не е разработен по правителствен проект. Доста е опростен и е просто начин да се покажат дори минимизирани възможностите които ще имат така МВР. Техния предполагам ще е доста по-подробен.

 3. Има как да се пазят данните – виж какви данни се пазят. Закона не казва, как, казва, да се пазят – доставчиците да се оправят.

  Мобилните оператори го правят от 2 години, не е чак такъв голям зор 🙂

  Що се отнася до интерфейса – фирми чакат на вратата да продават готов софтуер за това, много ги има.

  За да се вземат данните, НЯМА нужда от съдебна заповед (тоест няма да има нужда след приемане на закона)

 4. Добре, само не ми стана ясно, защо толкова преекспонирате темата…. всъшност какви правомощия дава закона не е важно, защото това което си описал е невъзможно. Първо първо няма как да се пазят всички данни за една година назад на всички потребители, защото това е невероятен обем информация. Вероятно трябва да се удвои броя на твърдите дискове в България, за да стане това. Второ никой не може да види с кой си водил разговори по skype, още по малко пък да те подслушва. Германското правителство след няколко години и няколко милиона евро, за да подслушва skype…. измисли троянец :))))). Така, а за interface-a какво да кажем, такъв съществува само за мобилните телефони, за интернет няма, няма да се създаде в близките 5-10 години, а и дори да се създаде няма за какво да се закачи… така че поне в скоро време единстевния начин да те проследят в интернет е да отидат със съдебна заповед до доставчика, и той да следи точно определено поведение от датата на заповедта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *