Паролата за домейна е в мен, ха сега да те видя

Последния петък от поредната работна седмица изпълнена с какви ли не измислени проблеми.  Човеците сме интересни по природа и поведение, сами си правим проблемите един на друг, доста често и сами на себе си и после си бием главата да ги оправим. Та на темата, за пръв път тази седмица си имах големи главоболия околко собствеността на домейна и сайта на един клиент. И когато към понятието собственост се добави и политически интереси положението става още по заплетено. Интернет пространството и виртуалните продукти стават доста големи играчки и политически оръжия.  Няма да крия че става дума за сайта http://www.parisvesti.com.

От един месец сайта го поддържам аз като през този месец трябваше да се прехвърлят съответно домейна и хостинг-а с всички пароли и права към мен, и към сегашния му „собственик“. До момента сайта е бил на същия издател и неговия съдружник. И така, всичко тече нормално до един момент в който се оказва, че двамата бивши съдружници имат различия и досегашния който държи паролите за домейна отказва да го прехвърли при моя регистратор. Добре, в един момент дори обмислихме вариант домейна да остане негов. Вчера сутринта се оказва обаче че и хостинг-а на сайта, който ми беше прехвърлен е върху нает сървър на същия този предишен „собственик“ и той с замах спира сайта за да избегне публикации които ще навредят на кандидатурата му за депутат.  Е тук е момента да се каже – „ми готинко“. И така цяла седмица си играем на котка и мишка, кой какво ще спре и какво не. Идва момент за голeмите грешки:

  • моята голяма грешка – че се хванах въобще да поддържам сайт за който нямам root права за сървъра или хостинг-а му и нямам пълно владение върху домейна. И в крайна сметка излизам виновен за спирането на сайта.
  • голямата грешка на г-н. Атанас Чобанов, които досега е поддържал сайта – че не ми спря SSH акаунта за сървъра навреме и забрави, че има хора като мен които имат по 2-3 архива на всичката клиентска datа на няколко различни места и в крайна сметка интересите на клиентите ми винаги са защитени.   Втора негова грешка, че е купен единствено домейна .com.

Резултата от предишната седмица на борби и интриги около сайта на вестник Парижки Вести:

Сайта на вестника отново е жив, в пълен вид, и продължава напред с пълна сила, въпреки малкото дърпане назад, този път на адрес www.parisvesti.net, и този път без никаква опастност за домейна или хостинг-а му.

Поуки за администратори или колеги поддържащи сайтове:

  • никога не се захращайте със сайт когато има и най-малка вероятност някой друг да има контрол над данните и домейна;
  • избягвайте да поддържате сайтове които не се помещават на ваш доверен хостинг или на вашия сървър;
  • избягвайте да давате SSH достъп до ваш ресурс дори и с ограничени права ако това не е много наложително;
  • когато предприемате каквото и да било в работата по някой проект винаги мислете с поне два дни напред в бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *