Планиране на WiFi прежа за голяма територия – Roaming

Задачата: сграда или територия с необходимост от WiFi покритие навсякъде. Територията е голяма и не може да се покрие от едно AP.

Решение: използване на няколко AP-та с изграждане на Roaming WiFi мрежа.

При роуминг мрежата имаме няколко аксес поинта, като устройствата който ползват мрежата трябва да могат автоматично да се прехвърлят между тях при движение без да прекъсват връзката си. Нещо подобно като при мобилните оператори. При така изградена мрежа трябва разговор по скайп например да не прекъсва ако се говори от мобилен телефон и човека се движи. За целта има няколко особенности:

1. всички AP-та се настройват с едно SSID и един вид криптиране (ако се използва такова)

2. ако се използва DHCP за раздаване на адреси, то сървъра трябва да е „зад“ тези AP-та като клиент закъчил се към кое да е от тях да взема адрес от този сървър. Ролята на DHCP може да играе и едно от устройствата, но в повечето случай е по-удобно това да е рутера от който идва интернет връзката. Ако е така то ИЗКЛЮЧЕТЕ DHCP на всяко от AP-тата.

3. всички AP-та трябва да имат около 20-30% препокриване на зоните едно с друго. При прекалено голямо препокриване може да почнат да си шумят, а при по-малко да няма плавен преход между тях. Пробвайте или със софтуер който показва отделните AP-та или като първоначално ги настроите с различни SSID и проверите кое от къде се вижда.

4. за да се избегне максимално шуменето от устройствата използвайте следната схема за да определите канала на всяко AP. Гледайте AP-та на които обхватите се застъпват да са на възможно „най-далечни“ един от друг канали с минимално покриване. Добра идея е например да се редуват 1, 6, 11 канал като се внимава с покриването един от друг.

При така изградена мрежа клиента вижда само една мрежа с общото SSID, идентифицира се, взема адрес от DHCP-то и от там нататъка не се интересува от местоположението си в зоната на покритие.

ВНИМАНИЕ: всяко устройство има различни спецификации от които зависи колко бързо ще преминава от връзка с едно AP към друго. Поради това някой устройства може да работят по-добре в мрежата от други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *