Windows 7, openSuSe 11.2 , Ubuntu 9.10 – заслужава ли си

В момента когато започвам тази статия остават още ден и половина до едно от събитията което намира първо място във всички ИТ портали и сайтове през последните месеци. Само след около ден вече легално ще можете да си закупите последната финална версия на Windows 7. Коментарите около нея и политиката на Microsoft да я пуснат за изтегляне още като бета доведоха до доста засилен интерес. Вероятно вече доста ентусиасти са изпробвали бета версията, но за себе си мога да кажа че даже не съм се докосвал до нея и си очаквам официалната версия. И докато пия сутрешното си кафе и търся повече инфо за Windows 7,  ще направя един обзор на новите неща които обещават от Microsoft да има в тази операционна система, и ще ги съпоставя със новите функционалности в други две популярни операционни системи – openSuSe и Ubuntu.

windows-logo

Windows 7

Официална версия: след около два дни

Бързина – Новата операционна система е създадена, за да улеснява ежедневните задачи като оставя време за важните неща от живота. Програмите се стартират по-бързо и по-лесно, а документите, които използвате най-често, може да намирате бързо с помощта на функции като Pinning (закачане на приложенията към таскбара) и JumpLists (отваряне с десен бутон на последно използваните файлове).

Търсене – Windows Search бързо намира файлове и програми и ви помага да бъдете по-продуктивни. Search полето се намира в старт менюто, откъдето директно може да намерите, това което търсите. Започнете да изписвате ключова дума/израз в Search полето и моментално ще се покаже списък от документи, изображения, музикални файлове и електронни писма от вашето PC. Резултатите са групирани по категории и съдържат подчертани думи и откъси от текст за по-лесно разглеждане. Windows 7 също дава възможност за търсене във външни устройства, компютри в мрежа.

Относно това представяне на Microsoft за търсенето мога само да кажа – Хахахаха. Такава функция има в openSuSe и то точно работеща по същия начин от около 2-3 години.

Персонализация – Персонализирате вашето PC, като лесно сменяте фона на десктопа си и подбирате цветовете и звуците, които отговарят на вашия стил и настроение. Windows 7 включва серия теми, които са елегантни, модерни и забавни. Опитайте новия desktop slide show, който постоянно сменя тапетите на десктопа ви като използва картинки и снимки по подразбиране, които може лесно да замените с ваши.

Мултимедия – Гледайте, стопирайте, превъртайте и записвайте телевизионни предавания лесно и бързо на своето PC, безплатно с интернет телевизия. Можете също така и да пускате любимите си DVD-та, да разглеждате снимки, да копирате легални видео клипове. Музиката, която слушате, е придружена с информация за изпълнителя, обложката на албума, както и негови снимки.

И тук почти нищо ново.

Защита – Защитете информацията на вашето PC и преносими устройства срещу загуба или кражба с BitLocker и BitLocker-to-go. Подобрената функция Родителски контрол спомага за блокиране на неподходящи телевизионни програми и филми през Windows Media Center. Защитната стена на Windows ви помага да предпазите компютъра си от хакери и злонамерен софтуер. В Windows 7 тя е също толкова мощна, но и по-гъвкава и лесна за използване. Windows Defender пък е първата ви защита срещу шпионски и друг нежелан софтуер. В Windows 7 той има по-опростени съобщения, повече опции за сканиране и по-малко въздействие върху производителността на компютъра ви. Нова функция, наречена „Почистване на системата“, предоставя изтриване на всички типове съмнителен софтуер само с едно щракване.

Ех, колко хубаво звучи. Още малко и ще кажем сбогом на вирусите и троянците и няма да се тормозим със скъп и тежък антивирусен софтуер на други производители.

Свързване – С функцията Domain Join се свързвате лесно и по-сигурно към офисни мрежи.С функцията Home Group пък можете да създавате домашна мрежа,в която да осигурите достъп до принтери, снимки, видео клипове, музика и други файлове между PC –тa с операционна система Windows 7. Windows 7 прави лесно преглеждането и свързването на вашия лаптоп към мрежи, където и да отидете. Просто щракнете върху иконата на мрежа в лентата на задачите. „Преглед на наличните мрежи“ показва всички опции за безжична или кабелна връзка. Още едно щракване и вече сте свързани.

Продуктивност – Организирате по-лесно нещата, които правите всеки ден, с усъвършенствана десктоп навигация с Aero Shake и Aero Peek и Snap. Aero Peek ви дава способността да виждате като с рентгенови очи работния плот на Windows 7 през всички отворени прозорци. С Aero Shake бързо минимизирате и максимизирате отворени прозорци само с едно разклащане на мишката. Snap пък ви дава възможност лесно да сравнявате два прозореца като всеки един от тях заема половината на екрана. Новият, по-добре организиран таскбар от своя страна ви помага да се ориентирате по-бързо в отворените прозорци.

Повече информация за Windows 7 може да намерите на http://www.windows7.bg

openSuSe

Официална версия: openSuSe 11.2, 12 Ноември 2009 г.

Ядро и файлова система – новата версия че бъде с ядро 2.6.31 и файлова система по подразбиране ext4. Поддържа се новата файлова система Btrfs. Към софтуера за разделяне на диска има множество графични подобрения и функции. Възможно е криптирането на целия хард диск.

Драйвери – и тук новата версия не остава назад. В нея ще има включени още допълнителни драйвери за голям набор от новите устройства на пазара, като разработчиците са обърнали допълнително внимание на Notebook и Netbook компютрите.

kde-desktopДесктоп – както и досега към дистрибуцията ще има два налични десктопа – KDE 4.3 и GNOME 2.28. Отново подразбиращата се среда ще е Gnome. И с двата десктопа потребителите ще имат набор от приложни програми с по голямо ниво на интегрираност. Офис пакета е OpenOffice 3.1, а браузъра Mozilla Firefox. Към KDE десктопа се предлага новата тема Air, а към Gnom темата Sonar.

Социални мрежи – разработчиците са подготвили няколко приложения които ще заменят познатите уеб gnomeинтерфейси за следене и участие в социалните мрежи. Така ще можете да участвате в тях директно от вашия десктоп.

  • choqok:  KDE клиент за twitter и identi.ca;

  • gwibber: GNOME клиент за Twitter, identi.ca, Facebook и други;

  • kopete: KDE чат клиент с поддръжка на Facebook IM.

yast2-control-center-qtYaST – за незапознатите ще кажа, че това е контролния панел за тази операционна система. В тази версия новостите са главно поддръжката на уеб интерфейс, което ще улесни отдалечената поддръжка, новата иконка и нови функционалности. За пръв път официално се поддържат и така наречените live updates.

Медия – дистрибуцията включва всички познати от предната версия приложения за работа с видео, звук и снимки. Към Live версията са добавени Gimp и възможността да се зареди ISO-то от USB флаш диск. С тази функция ще може без много главоболия да носите Live версията в джоба си и да я заредите на компютър и без CD. Направени са и някой подобрения които ще помогнат на Live версията да се зарежда и да работи по-бързо.

ubuntulogo

Ubuntu

Официална версия: Ubuntu 9.10, 29 Октомври 2009 г.

Upstart – ново решение което ще намали значително времето на стартиране на системата и приложенията.

Software Center – заместник на досегашното приложение „добави/махни програми“.

Десктоп – Gnome 2.28 с нов чат клиент Empathy, поддържащ Facebook и Tweeter. Нов логин мениджър.

Kubuntu – KDE версия с подобрения насочени към Netbook устройствата.

Ubuntu One file sharing – услуга която синхронизира дадена папка със one file sharing сървъра и всички ваши компютри.

Нова подобрена защитна стена с опростен и функционален интерфейс.

Избора коя система за десктоп да се използва е личен, но все пак алтернативи има. Заслужава си да опитаме поне две-три от тях преди да се спрем на нещо конкретно и да кажем това е най-доброто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *