Румъния – какво трябва да знаем

Обновяване: Статията вече е доста стара и някой неща като цените са различни. Моля погледнете коментарите под статията, има нови коментари с актуална информация.

Поради засиления интерес към разходки до Румъния, този път ще опиша единствено цените, таксите, начина на преминаване на Дунав мост и други подобни неща. Първото от което всеки се интересува разбира се, са необходимите му документи за да премине отсреща. Те са доста важна част от багажа, понеже системата на преминаване на моста е такава, че ако нямате някой документ заради който да не ви пуснат дo Румъния, ще си платите такса мост и в двете посоки и ще преминете по него. Необходимите документи за лек автомобил са:

 • малак талон;
 • голям талон – може и без него, но ако случите на кофти служител ще ви го иска;
 • застраховка зелена карта – нея не винаги я проверяват. Като се има в предвид глобите в другите държави и гъстотата на полицайте в Румъния ще сте късметлия да се пробвате без такава.
 • ако колата не е ваша собственост пълномощното с което я карате;
 • шофьорска книжка – не я проверяват на границата;
 • лични карти на всички в колата.

Процедурата на преминаване на границата е следната:

 • от наша страна си заплащате такса мост;
 • преминавате по моста и в Румъния ви проверяват документите. Подавате малкия талон, личните карти на всички в колата. Тук е момента ако не ви пуснат ще трябва да платите още веднъж такса мост за да се върнете обратно.
 • след преминаването на терминала веднага в дясно има бензиностанция. Там се продават винетки. Говорят английски и от части български. Винетка си купете задължително и ви пазете талончето от нея и касовата бележка. При връщане в България проверяват за винетка от Румънската страна и ще ви излезе доста солена разходката.

При връщане в България процедурата е абсолютно същата от там насам.

Пътищата са много по-големи от родните, обикновено с по две ленти за всяка посока. Ограничението извън населени места е 90км, в населените е различно. При табелата за вход име написани колко са за леки и товарни автомобили. В доста населени места ограничението е 70км, в други е като унас 50км. По магистралите 120км. Табелите за радар означават че има автоматичен радар и наистина е така. Полицията варди много, жандармерията също. Румънците предимно спазват ограниченията и масово ползват радардетектори. Пешеходните на пешеходна пътека са с предимство, и въобще не се оглеждат. Както си стоят се вхърлят пред колата като знаят, че ти ще спреш. Полицаите за разлика от родните са доста вежливи и знаят повече английски от нашите. Можете да ги питате за пътя ако се загубите някъде.

Горивата в Румъния в момента са на по-ниски цени от България. Пропан-бутана е с около 15ст по-евтин. Цените на всички горива са различни, дори на бензиностанции от една и съща верига. На юг около Букурещ са по-високи, в Карпатите по-ниски. Не очаквайте да видите огромни бензиностанции с кафета, автомивки и какви ли не глупости по тях като тези унас.  Не видях да има OMV, но има някакви други които много приличат на OMV и реално с тяхното OMV за Румъния. Нямат бензиностанция на всяко населено място, така че зареждайте по-повече.

Валутата е нова румънска лея. Курса в момента към лева е приблизително 1лв = 2 лея. Хубаво е да имате лей, а не евро за да не ви лъжат ако искате да плащате в евро. Лошо е, че никоя българска банка няма да ви обмени лей, както и никоя румънска няма да ви обмени левове. Затова решението са change бюрата. В Русе сменихме на едно бюро до гарата (не знам кое точно, не ходих аз), а в Румъния сменихме на едно бюро в Бран, като сменихме евро в лей. Така вземат, курса е същия като в България. Носете лей и евро за всеки случай да можете да обмените там.

Цени:

 • вход за цитаделата Рашнов – 10 лей;
 • вход замъка на Дракула, Бран – 12 лей; заснимате 10 лей на фотоапарат – масово хората снимаха без да платят, но все пак внимавайте;
 • вход за двореца Пелеш – ВНИМАНИЕ – големия дворец работи до около 16 часа, малкия до 17. Разликата между голяма и малка обиколка не я разбрах.
  • 15 лей за малка обиколка;
  • 50 лей за голяма обиколка;
  • 10 лей за малкия дворец;
  • за фотоапарат се плащаше, но не запомних колко.
 • пропан бутан (GPL) – 1.70 лей;
 • дневна винетка – 12 лей;
 • такса мост
  • от България към Румъния – 12 лв;
  • от Румъния към България – 25 лей.

Погледнахме цените за обяд в едно зведение в Синая:

 • порция риба с варени картофи – 16 лей;
 • супа не знам каква – 8 лей.

Платени паркинзи – около 10 лей. Не броят дали ще стоиш 1 час или цял ден.

Набележете си маршрут преди да тръгнете, като е по-добре да минете първо през царския дворец в Синая. Имат навика да го затварят по рано, и два пъти вече ходя и го гледам само отвън. При избор на маршрут използвайте околовръсния път около Букурещ. Влизането в града ще ви забави много, а може и да провали разходката ви. За един ден е невъзможно да се разгледа и Букурещ, за него отделете друг ден за екскурзия.

15 comments on “Румъния – какво трябва да знаем

 1. Благодаря за оказаното доверие адаш!
  По маршрута Русе, Александрия, Крайова, Тимишуара, Арад няма проблем при зареждане с газ. Същото се отнася и за маршрут Русе, Букурещ, Питещи, Сибиу, Дева, Арад. Проблема е в Унгария и Австрия /горна Австрия-Никелсдорф, Виена, Линц, Залцзбург./
  Преди да се влезе в Унгария задължително се зарежда в Румъния около Пецица. При влизането в Унгария след КПП-то предлагат унгарски винетки на много места, но не купувайте от бараките и къщурките около границата. Мародерите искат по 14,00 EUR за винетка и то само кеш. Познайте защо не важат карти?! Защото унгарската винетка струва2975,00 HUF /форинта/, което е равно на 9,95 EUR, към днешна дата. Винетката си я купете от първата бензиностанция на Лукойл която е на 500-600метра в дясно по пътя!!!. Плаша се с дебитна карта и ти вземат точно колкото струва. В унгария газ-колонките са обозначени с жълт цвят по инфотабелите по магистралите. Още вначалото на М5 има газ и след това много рядко. Аз след като заредя в Румъния, преди границата с Унгария зареждам след 320км. в град Тата . Преди Тата Баня по М5 има бензиностанция Agip на която има газ но има и един тарикат който иска да се плаща само кеш. Не приемайте защото ще ви боли главата дълго след това.Ако имате форинти добре, а ако не…..!? Чака ви трънския курс форинт – евро. На границата Унгария-Австрия купувам винетка от първата бензиностанция в Авсрия. Аз наявсякъде плащам с карта. След това зареждамв в Австрия на 20 км преди Виена. Schwadorf bei Wien, “Industriestrasse”1. така минавам цяла Австря. Зареждам отново в Guggenthal-Koppl ”Wolfgangsee Strasse” 15 /около Залцзбург/. В Германия въпроса с газта е по лек. Има я и по магистралите за разлика от Австря.
  Не се шашкайте, унгарците са гадни и алчни!

 2. Вярно информацията е стара. Ще се радвам ако напишеш и за другите страни през, които минаваш. Може да спести главоболия на някой.

 3. Това са много стари данни.Ето и актуалните в момента- м. март 2013година:
  Такса мост:Посока България-Румъния = 2,00 EUR = 4,00лв.
  Винетка Румъния-10 дневна /или 7 дневна,не помня/ = 13,50 – 14,00 Леи /зависи от курса за деня/ Електронна,не се лепи по стъклото. Пазете документа и касовия бон!Купете я с карта от първата бензиностанция до КПП-то.
  LPG-в Румъния се знае като GPL или Аутогаз 1л. = 3,12 Леи. Цената е различна навсякъде, но разликата не е голяма. Масовите вериги бензиностанции са Лукоил,Rompetrol, Petrоm и Agip.Плащането с дебитна карта в тях е безпроблемно и желателно.
  Валутния курс се движи 0,44-0,45лева /BGN/ за 1,00лея /RON/
  Tакса мост: Посока Румъния-България = 6,00 EUR или някъде около 27 леи /RON/. Приемат само евро и леи.
  За туристически обекти и развлечения не мога да помогна, понеже само премонавам през страната на път за Германия. По този маршрут са разположени магазини от познатите ни вериги: Метро, Кауфланд, Лидъл и Пени. Приятен път!

 4. Скороста за движение извън населени места в Румъния е 100 км/час. Бензина, дизела и газта са по-евтини от България. Така че зареждайте в румъния. С карта ви излиза по-евтино, понеже банките автоматично обменят по курса на БНБ. Информацията е вярна към м.юли 2012 година.

 5. В момента нямам идея, статията съм я писал за пътуване което е преди три години, 2009. Скоро не съм ходил, нещата може да са се променили.

 6. Здравейте искам само да попитам последно 1 български лев на колко ЛЕЯ е равен ?

 7. „Червеният дракон“ е с работно време:
  Понеделник до Събота:
  С клиенти: 06:00 – 14:00 часа.
  Зареждане със стока: 13:00 – 16:00 часа.
  Неделя: почивен ден
  Ето и сайта: http://www.dragonulrosu.ro

 8. искам да ми каже някой нощем работи ли още червения дракон или с какво работно време е благодаря

 9. Хм да, май си прав. Коригирах текста. И за да сме изцяло коректни, хайде стига реклама на сайта за Стъклен Дом 😉

  P.S. Статията е писана преди година. В момента положението с цените е различно. Да не се подведе някой и после аз да съм крив 🙂

 10. Според мен има грешка в описанието 2 лева = 1 лея.
  От текста излиза, че цените са 2-ойно по-скъпи. Не е ли 2 лей = 1 лв.?
  Най-малкото такса мост излиза 50 лева, ако 1 лея = 2 лева. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *