Румъния – страната на граф Дракула

Двореца ПелешЛятото е в разгара си, като този път поредното пътуване бе извън пределите на страната. Поради географското положение на Русе, се насочихме към близка Румъния. Набелязаните цели – замъка на граф Дракула, Бран, Синая, двореца Пелеш и пътьом цитаделата Рашов. За мен това е второ посещения на тези обекти, но този път доста по-интересно. За другите от компанията (родителите ми), бе първо посещение. Предния път от опит научих, че всички туристически обекти по света почиват понеделник, а не неделя, и не можах да влезна в нито един от тях. Колкото и да е странно, като прибавим към тези места и едно посещение на Букурещ, Румъния май се изчерпва като интересни дестинации.

Решихме да обиколим всички места за един ден, без приспиване там. Идеята е добра наистина и изпълнима, но ви трябва поне още един шофьор в компанията. На отиване леко объркахме първата дестинация, като се оказахме с около 90км грешка. Смешно разстояние като се има предвид площта на Румъния.

Първата ни спирка след обърканата ни разходка до Брашов бе цитаделата в Рашнов. Крепостта прилична на Царевец, но е била строена с друга цел, по-малка е, но много по запазена като постройки и превърната в приятно място за разходка. Чувството че гледате само камъни просто го няма. Гледката към града е прекрасна. Като по-интересно в цитаделата може да се отбележи кладенеца изкопан от двама затворника, различните приспособления за мъчение, панорамните гледки към Карпатите и града и женския скелет в една от килиите. Спрямо предното ми посещение преди две години, сега цитаделата изглеждаше доста по-занемарена и някой атракции липсваха (например музея на оръжията).

Цитаделата РашновЦитаделата Рашнов

Както и да е, стигнахме до градчето Бран, където се намира и едноименния замък, владение на граф Дракула. Градчето спрямо предния път като го посещавах се е разраснало доста, но не е заприличало на българските курорти. Случихме точно някакъв Бран фестивал и беше пълна лудница. Подготвяха се за някакво парти вечерта във двора на замъка. Евала им на Румънците, при стотици души влизащи едновременно в замъка, не се получи никъде блъсканица и можахме да го разгледаме целия на спокойствие. Организацията им е  на ниво. Самият замък отвътре е доста странен. Архитектурата му предполагам е загадка за всеки съвременен архитект. Атмосферата е наистина доста призрачна и страховита на моменти. Лошо е че няма екскурзовод и трябва да се информираш от табелите по стените и историите за всяка стая. Колкото и да се хвалим с нашите развалини от крепости и старинни градове, никъде у нас няма подобен запазен замък, а да не говорим за архитектура и излъчване. Определено си заслужава да се види.

Замъка на ДракулаЗамъка на Дракула

Поредната и финална спирка за този път бе град Синая, и по точно двореца Пелеш. Той е нещо като Царска Бистрица, но в различен мащаб. Още от далечината те грабва красотата на тази сграда. Колкото повече се доближаваш до нея толкова повече оставаш възхитен на множеството красиви дърворезби и рисунки. Градината е наистина голяма и също много красива. За наше разочарование и този път големия дворец бе затворен, а докато стигнем до малкия затвориха и него. Лошо впечатление спрямо предния път прави факта че видимо двореца се руши а Румънците са спрели да го поддържат засега. На няколко места се вижда как падат орнаменти от него и са опънали мрежи да не строшат главата на някой турист.

До малкия дворец ПелешДвореца Пелеш

След двореца Пелеш ми остана време единствено да се запътим обратно към България, като имахме надежда да разгледаме и центъра на Букурещ. Пристигнахме там по тъмно и влезнахме в града с надеждата че трафика ще е понамалял и ще можем да се помоткаме. Е от опит мога да кажа че дори нощно време там трафика не спира и е пълна лудница. Града е по-голям от всеки друг в България и е разбираемо да ни се вижда така. Минахме покрай няколко административни сгради и през целия център, но без да спираме. Парламента им е просто страхотен. Строен е преди не знам колко години, но все още е просто величествен. Още снимки от екскурзията могат да се видят в тази галерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *