Трофеи от Safari-то

Ето че прекрасните дни на разнообразието,  което носи едно Safari приключиха (поне официално и поне засега).

Няма как да се отрече, че всяка едно подобно преживяване носи своите позитивни и негативни спомени. Кои обаче са повече оставям всеки сам да прецени. Накратко впечетленията ми за прехваления браузър на Apple:

  • safari_01.jpgбезспорно един от най-красивите и стилни интерфейси поне за мен. Интересен подход към визуализиране на най-често посещаваните сайтове, полетата в уеб формите и други подобни.
  • бързината при отваряна на страниците е относителна. По мой наблюдения имаше моменти когато самия браузър доста се почудваше какво да прави дори без да пипа интернет връзката. Голяма разлика в скоростта не усетих.
  • коректност при отваряне на страници – с почти всички сайтове които посещавам всекидневно се справя отлично. Прави впечетление некоректно визуализиране единствено на сайтове използващи Ajax и/или JavaScript. Така например някой функции в администраторския панел на WordPress се оказаха невъзможни за използване.
  • safari_02.jpgинтуитивен интерфейс – разбира се не съм и очаквал от Apple да пуснат продукт с изцяло тривиален интерфейс, но наличието на бутон Х за затваряне на всеки таб в лявата му част просто ме изнерви. Дори в MacOS да е така все пак това е версия за Windows, където Х в ляво просто НЯМА. Друг огромен минус е подредбата на табовете когато станат достатъчно за да не се събират на един екран. Тогава старите се скриват като се показват само последните, а начина за отваряне на някой по стар е чрез падащо меню. Доста е неудобно при 30 таба със страници да търсиш в едно меню кой искаш да отвориш.
  • RSS четеца е удобен и върши работа. Към него няма видими забележки.
  • памет и стабилна работа – при все че тази версия е Бета забележките към паметта и стабилността може да се пренебрегнат но все пак си ги има и то може би най-основателните до момента. Safari се оказа оказа голяма лакомия. При отворени 7 таба гълта около 130MB-та срещу Mozilla с 11 таба и 70MB. Разликата е фрапираща. Радостно е, че при отворени повечко табове ако имате излишна памет не се усеща забавяне на работата. Едва на третия ден Safari си показа рогата и направи 3-4 срива за един ден, без обяснение защо. След повторното му стартиране обаче всички табове са затворени и стартирате начисто – това е много вбесяващо за маняк като мен които не затваря вече отворени уеб страници.

В крайна сметка Safari си остава интересно приключение за разнообразяване на скучния работен ден на ИТ-тата. На следващото сафари ще пропусна лова в Windows и ще го проведа направо в MacOS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *